Het regelmatig uitvoeren van een sport is zeer belangrijk voor een gezond, sociaal en fit leven. Bijna iedereen in Nederland sport wel eens en dat is natuurlijk een zeer positief gegeven. Echter, hebben veel mensen last van een gebrek aan motivatie om te gaan sporten. Het is voor velen vaak lastig om structuur te brengen in het wekelijks sporten. De keuze is immers vaak snel gemaakt als je na een lange dag terug thuis komt van werk; lekker een avondje op de bank liggen is op deze momenten toch een stuk rustgevender en simpeler dan een avondje te sporten. Niks is echter minder waar. Juist op deze momenten is sporten belangrijk; het geeft je energie, je komt in contact met anderen én het is een perfecte manier om je hoofd leeg te maken. Maar hoe zorg je er nou voor dat je week in week uit jezelf kan motiveren om structureel te blijven sporten? Dit doe je door middel van een vaste sportroutine. Door op vaste tijden en op vaste dagen te gaan sporten in de week, wordt het op een gegeven moment een gewoonte. Op deze manier is sporten een genot in plaats van een horde. Ik laat je in dit artikel kernachtig zien waarom een sportroutine nou zo belangrijk is.

Regelmaat
Zoals ik in de inleiding al kort vertelde, zorgt een belangrijke sportroutine ervoor dat je structureel en met regelmaat kan sporten elke week. Een groot voordeel van een sportroutine is dan ook de regelmaat die je hieruit haalt. Regelmaat is niet alleen belangrijk in je sportactiviteiten, maar ook in je gehele levensstijl. De mens is van nature een zogeheten ‘gewoontedier’; dit houdt in dat als een mens eenmaal een gewoonte heeft gemaakt van een bepaalde activiteit, in dit geval sport, dat deze activiteit dan vanzelfsprekend en moeiteloos verricht kan worden. Dit zorgt ervoor dat wekelijks sporten een vast onderdeel wordt van je routine waardoor de kans dat je je sportactiviteit overslaat aanzienlijk verkleint wordt.

Een gezond lichaam
Een belangrijke sportroutine waarbij regelmaat voorop staat, heeft erg voordelige effecten op lichaam en geest. Wat jouw sport ook is (voetbal, fitness, hardlopen etc.), een regelmatige sportroutine draagt er aan bij dat je een goede conditie behoudt en hiermee een gezond lichaam onderhoudt. Een fit en gezond lichaam zorgt er niet alleen voor dat je er beter uit ziet en beter in je vel zit; ook zorgt het ervoor dat de kans op hart- en vaatziektes geminimaliseerd worden.
Met een goede sportroutine zorg je er dus voor dat je zorg draagt voor jezelf en zo de kwaliteit van leven verbetert. Niet alleen de fysieke voordelen, maar ook de mentale voordelen spelen hierbij een rol. Regelmatig sporten zorgt er immers voor dat je minder stress ervaart in het dagelijks leven, helderder na kan denken over de dag heen én het dient bovendien als een grote uitlaatklep waarbij je alles van je af kan zetten en volledig kan focussen op het sporten. Genoeg reden dus om een gedegen sportroutine op te pakken!

Categories:

Tags:

Comments are closed